Potrebujeme:
- 4 filety z tresky
- 2 malé cukety
- 2 veľké mrkvy
- 1 červená cibuľa
- 2 stonky zeleru
- 40 g masla
- 1 liter vody
- 1 cibuľa
- 1 mrkva
- 1 vetvička tymiánu
- 1 bobkový list
- 300 g rybacieho mäsa
- trocha oleja
- 1 polievková lyžica bio špaldovej múky
- bylinková soľ svätej Hildegardy
- 25 g nakladaného zázvoru
- 1 malý pohár bieleho suchého vína
Postup:
- Pripravte si rybaciu šťavu tak, že do 1 litra studenej vody pridáte cibuľu, mrkvu, rybacie mäso, tymián, bobkový list a nakladaný zázvor.
- Varte najmenej 30 minút.
- Potom vývar preceďte cez sitko a pokračujte vo varení, kým sa jeho objem nezmenší o polovicu. Potrvá to v závislosti od teploty 10 až 20 minút.
- Medzitým si na panvici na masle pripravte tresku a zeleninu nakrájajte pomocou škrabky na pásiky.
- Zeleninu uvarte al dente (tak, aby zostala jemne chrumkavá).
- V hrnci s hrubým dnom pripravte zápražku z oleja a múky, zalejte ju bielym vínom a rybacou šťavou a miešajte do zhustnutia.
- Jedlo môžete podávať s vareným špaldovým zrnom.
Tip svätej Hildegardy: Zápražku si pripravíte vždy z nejakého tuku (oleja, masla či masti). Tuk zohrejete v hrnci a naraz doň vsypete múku, pričom rýchlo miešate drevenou vareškou. Vytvorí sa akési cesto, na ktoré naraz vylejete tekutinu, v našom prípade rybaciu šťavu, a metličkou svižne miešate, aby sa nevytvorili hrudky.
Dobrú chuť!
Tento a ďalšie recepty nájdete v knihe Kuchyňa svätej Hildegardy, ktorú si môžete kúpiť na Zachej.sk.