Potrebujeme:
- 375 g múky z jednozrnnej pšenice
- 3 vajcia
- 130 g masla
- 100 g hnedého cukru
- 50 g medu
- 30 g korenia radosti
Postup:
- Na miernom ohni nechajte roztopiť maslo spolu s cukrom a medom.
- Pridajte múku a vyšľahané vajcia. Získate cesto podobné cestu na tortu. Odložte ho na hodinu do chladničky.
- Cesto vyvaľkajte medzi dvomi papiermi na pečenie na hrúbku približne 3 mm.
- Vrchný papier odstráňte a pomocou vykrajovačiek vykrajujte keksíky, ktoré postupne ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Pečte v rúre 8 až 12 minút na 180 °C.
- Dajte pozor, aby ste keksíky nepiekli pridlho. Len tak zachováte „silu“ korenín a pripravíte lahodné sušienky.
Termín „keksíky radosti“ nájdeme v knihe Les recettes de la joie (Recepty pre radosť) od Jany Fournier-Rossetovej. Ide o preklad nemeckého slovného spojenia opisujúceho koláče na nervy, keksy na energiu, atď. Je to práve pomer množstvo korenia k množstvu múky, ktoré prináša účinok, o ktorom hovorí svätá Hildegarda.
Dobrú chuť!
Tento a ďalšie recepty nájdete v knihe Kuchyňa svätej Hildegardy, ktorú si môžete kúpiť na Zachej.sk.