Určite ste tušili, že napokon sa budeme rozprávať o ruženci. Neexistuje totiž lepší nástroj, ktorý nám pomôže zorientovať sa vo vzťahu s márnotratnými synmi a dcérami. Proste blahoslavenú Matku, aby navzájom prepojila vaše srdcia. Proste ju, aby vo vás rozvíjala schopnosť prejavovať svojmu dieťaťu väčšiu lásku. S každým Zdravas,’ Mária rozjímajte o čnostiach Panny Márie – o jej poslušnosti, pokore, odovzdanosti Bohu, láske, veľkodušnosti, trpezlivosti, vytrvalosti, jemnosti, bázni a dobrote. Proste, aby tieto vzácne dary rástli aj vo vás. V ďalšom desiatku proste o dary Ducha Svätého pre svoje dieťa: o dar múdrosti, rozumu, bázne voči Bohu, rady, sily, poznania a nábožnosti. Nech už je prekážka v živote dieťaťa akákoľvek. Proste za priateľov svojho dieťaťa, proste za svojho manžela či manželku aj za všetkých zarmútených, ktorí by svojho milovaného chceli vidieť pri Kristovom stole. Proste Máriu, aby poklopala vaše dieťa po pleci a ukázala ho svojmu synovi. Proste pri každom zrnku ruženca, ktoré držíte v prstoch. A keď sa vám prosby minú, využite zostávajúce zrnká na ďakovanie.

Počas rozjímania o  ružencových tajomstvách si predstavujte, že prinášate svoje dieťa do chrámu spoločne s Máriou, ktorá tam nesie Ježiša. Predstavte si, že je vaše dieťa v chráme s Ježišom. Žiadajte svätého Jána Krstiteľa, aby v srdci milovaného syna či dcéry znovu oživil krstné dary. Ak váš potomok žije v manželstve, proste Máriu, aby sa obrátila na Ježiša s prosbou o premenenie vody jeho manželstva na víno. Ak k vám dieťa prechováva hnev, buďte pokojní, mierni a riaďte sa blahoslavenstvami. S nádejou, s akou Mária očakávala zmŕtvychvstanie, čakajte na deň, keď sa vaše dieťa vráti do Ježišovej náruče. Mária vie, že vaše srdce je prebodnuté. Pozná smútok, ktorý prežívate, a chce vám darovať útechu. Túži priviesť vaše dieťa späť k svojmu synovi. Modlite sa svätý ruženec a Mária vás bude po celý čas držať za ruku.

V ruženci – či už sa modlíme radostný, bolestný, slávnostný, alebo ruženec svetla – neexistuje jediné tajomstvo, ktoré by nám neprinášalo spojitosť s vlastným životom a jeho problémami. Ak chcete, aby sa váš milovaný príbuzný vrátil k Ježišovi, vezmite do rúk ruženec. Modlite sa ho denne. Nesnažte sa však ponúkať Bohu svoje desiatky výmenou za jeho priazeň. Rozjímajte o tajomstvách Kristovho života a väčšmi spoznáte Božiu lásku. Budete sa viac pripodobňovať Ježišovmu najdokonalejšiemu učeníkovi – Márii.

Čím viac budeme prinášať Božiu lásku ostatným, tým bude väčšia šanca, že táto láska napokon prenikne do sŕdc našich detí a privedie ich späť k Ježišovi. Ruženec ostáva jediným účinným prostriedkom na zjednotenie našich sŕdc s Božím srdcom, ktoré k sebe priťahuje všetkých ľudí. (Svojimi životmi to potvrdili mnohí svätí.) Pre svojich neveriacich príbuzných budeme príťažlivými svedkami do takej miery, do akej budeme prejavovať Božiu lásku. Týmto spôsobom ich pritiahneme bližšie k Bohu a zároveň mu dovolíme, aby okrem sŕdc našich drahých formoval i srdcia ďalších ľudí.

Tento úryvok pochádza z knihy Klub svätej Moniky, ktorú si môžete kúpiť na Zachej.sk.