Cirkevné pobožnosti zvyčajne vznikajú na základe skúseností obyčajných ľudí. Nikto nepozná autora modlitby Memorare (Rozpamätaj sa, svätá Panna Mária). Niekedy v 12. storočí sa jednoducho odniekiaľ objavila a začala sa medzi veriacimi šíriť ako požiar. Nikto nevie, ako sa začalo uctievanie svätého Júdu Tadeáša – tento apoštol a patrón „neriešiteľných situácii“ na seba pritiahol pozornosť nábožných ľudí takmer dvetisíc rokov po smrti. Duch Svätý spája všetkých Božích verných, je putom jednoty Cirkvi.

Duch Svätý je tiež putom jednoty každého kresťanského priateľstva. Srdcia kresťanov smeruje k uctievaniu niektorých svätých samotný Boh. A bol to práve on, kto nasmeroval pohľady toľkých rodičov práve na svätú Moniku, aby ju prosili o pomoc a orodovanie za svoje deti.

Láskavosť buduje charakter a ani v Monikinom prípade to nebolo inak. Je preto prirodzené, že k nej vzhliadame. Bojovala boj rodičovstva. Bol to ťažký zápas, Monika však vyhrala – a vyhrala ho vďaka modlitbe.

Len sa pozri na Augustínovo svedectvo o moci jej orodovania:

Zachránili ma verné a každodenné slzy mojej matky – to vďaka nim som nezahynul (Predurčenosť svätých 2, 53).

Jej vďačím za všetko, čím som (O šťastnom živote 1, 6).

Tvoja služobnica ma porodila telom, aby som sa mohol zrodiť do pominuteľného svetla tohto sveta, a srdcom, aby som sa mohol zrodiť do večného života (Vyznania 9, 8, 17).

Tvoja verná, moja matka, kvôli mne nariekala viac, než matky zvyčajne oplakávajú telesnú smrť svojich detí – videla totiž, že som zomrel vo viere a duchu, ktorým si ju obdaroval. A ty, Pane, si ju vypočul. Vypočul si ju a nepohrdol si slzami, ktorými kropila zem pod svojimi očami všade, kde sa modlila. Áno, ty si ju vypočul (Vyznania, 3, 11, 19).

Monika musela čakať a modliť sa mnoho rokov. Neznamená to, že ju Boh nepočúval. Neznamená to, že ju dostatočne nemiloval. Vo Vyznaniach Augustín zdôrazňuje, že Boh svoju odpoveď oddialil pre Monikino vlastné dobro. Čakaním sa mu naučila dôverovať. Naučila sa, ako sa odosobniť od výsledkov tu na zemi a dúfať v úspechy nebeské. To dlhé čakanie Moniku očistilo od všetkých pozemských dôvodov na modlitbu: od hanby nad synovými hriechmi pred verejnosťou… od túžby po ľudskom uznaní a obdive… od prahnutia po dieťati, ktorým by sa mohla vychvaľovať.

Za sedemnásť rokov modlitby a utrpenia tak Boh mohol „obrúsiť“ hrboľaté miesta v jej charaktere a pripraviť ju na život s ním v nebi. Jeho milosťou strávila svoje pozemské roky zdokonaľovaním schopnosti orodovania. To ju očistilo – zbavila sa pýchy, hnevu a všetkého, čo by ju mohlo vzdialiť od Boha.

Niet divu, že si vybudovala reputáciu patrónky rodičov, najmä rodičov detí, ktoré sa odklonili od viery.

V stredoveku prepravovali augustiniáni Monikino telo do Ríma na nové miesto jej odpočinku. Počas cesty na nich ľudia na uliciach volali: „To je Augustínova matka! To je Augustínova matka!“ Dobové kroniky zaznamenávajú, že po tomto stretnutí sa k nej s prosbou o orodovanie obrátili mnohí. Zachovali sa nám aj dva zázraky – oba sa týkali matiek prosiacich za vyliečenie svojich detí.

V dnešnej dobe uctievanie svätej Moniky podnecujú pápeži aj biskupi, ale jeho pravá sila pochádza od rodičov, najmä od matiek.

Zamyslenie

Svätý Augustín píše:

Zachvátili ma plamene choroby a ja som sa prepadával do pekla, zaťažený všetkými hriechmi, čo som spáchal voči tebe, sebe samému a ostatným… Horúčka mi stúpala a ja som vädol a zomieral… Ona o ničom z toho nevedela, nebola po mojom boku, a predsa sa za mňa modlila. Ty, ktorý si prítomný všade, si ju vypočul tam, kde sa modlila, a zľutoval si sa nado mnou tam, kde som zomieral, aby sa mi vrátilo telesné zdravie, hoci moje hriešne srdce bolo stále choré…

Slovami nedokážem vyjadriť lásku, ktorou ma milovala, ani útrapy, ktoré zažívala na duchu, ďaleko presahujúce tie, v ktorých ma privádzala na svet. (Vyznania 5, 9, 16)

Predsavzatie

Aj keď ma Boh nechá čakať, budem mu dôverovať. Chce zo mňa urobiť svätého.

Modlitba

Nech nás vo svojich modlitbách sprevádzajú svätý Augustín a jeho matka svätá Monika a nech nás vždy privádzajú bližšie k Pánovi.

pápež Benedikt XVI., generálna audiencia 25. augusta 2010

Tento úryvok pochádza z knihy Svätá Monika: Moc vytrvalej modlitby, ktorú si môžete zakúpiť na Zachej.sk.